1134

Helgen bjöd på vändningar, favoritsegrar, men också några överraskningar. I en Premier League där de fem första lagen nu ser ut att dra ifrån något.

Lördag

Manchester U – Arsenal 1-1

Ett United utan Zlatan Ibrahimovic spelade riktigt bra hemma mot ett Arsenal som fram till dess surfat på en fin framgångsvåg. På Old Trafford var det dock Red Devils som var det bättre laget och när Juan Mata gjorde 1-0 i den 68:e minuten var det nog ingen som tyckte det var orättvist.

Arsenal kändes inte igen, men i den 73:e minuten tar Arsene Wenger in Olivier Giroud som med en minut kvar att spela formligen flyger fram i luften och avslutar med ett nickmål i gammal god klassisk centerforwardtradition. En oerhört viktig poäng för Arsenal och återigen ett bakslag för José Mourinhos mannar. Det vill sig inte riktigt, vilket i sig brukar var ett tecken på att man inte är ett lag för den absoluta toppen. Åtminstone inte i år.

Mål, Manchester U: Juan Mata

Mål, Arsenal: Olivier Giroud

Crystal Palace – Manchester City 1-2

Pep Guardiola överraskade nog en del när han gav frysboxplacerade Yaya Touré chansen till spel. Touré verkade dock ha tinat upp rätt bra, då han avgjorde matchen med sina två mål och markerade därmed att han kommer att vara att räkna med även framöver.

Alan Pardews lag har långt kvar till formen. Visserligen har de spelat rätt hyfsat stundtals, trots bra motstånd. Men det vill sig inte och resan söderut i tabellen börjar nu bli oroväckande påtaglig.

Mål, Crystal Palace: Connor Wickham

Mål, Manchester City: Yaya Touré (2 mål)

Everton FC – Swansea City 1-1

Burop hördes i halvtid från ett i övrigt tyst Goodison Park när det stod klart att formsvaga Swansea ledde med 1-0 efter att Gylfi Sigurdsson förvaltat en straff som orsakats av Evertons lagkapten Phil Jagielka. Ronald Koemans lag verkade inte fått någon som helst tändvätska efter förnedringen mot Chelsea senast och insatsen i första halvlek ledde till att holländaren fick höja rösten rätt så mycket i halvtid.

Swansea spelade disciplinerat och gjorde en riktigt bra match. Stod även emot Evertons press i andra halvlek och såg ut att klara sig med samtliga tre poäng till dess att Evertons Seamus Coleman lobbnickade in 1-1 i den 89:e minuten i en situation som syntes vara avklarad för Swanseas räkning.

Mål, Everton: Seamus Coleman

Mål, Swansea: Gylfi Sigurdsson

Southampton – Liverpool 0-0

The Saints visade återigen att de är svårspelade. Inte ens ett Liverpool i superform kunde bryta ned ett av ligans mest stabila lag. Visserligen hade Liverpool kanske inte en av sina bättre dagar, men skapade ändå tillräckligt med chanser för att avgöra.

Men, mot Southampton får man inget gratis och då slutar matchen oavgjort.

Stoke City – Bournemouth 0-1

Sydkustlaget fortsätter att imponera. En bortaseger mot Stoke är en riktigt fin fjäder i hatten och central i kampen om att etablera sig på den övre halvan med chans att kanske nå en Europaplats. Redan i den 26:e minuten ger Nathan Ake Bournemouth ledningen och den skulle hålla matchen ut.

Stoke fortsätter att vara ett av lagen i Premier League just nu som inte riktigt lyckas finna rätt och vars resultat varierar lite väl mycket, särskilt med tanke på spelarmaterialet.

Mål, Bournemouth: Nathan Ake

Sunderland – Hull 3-0

Anfallsparet Jermain Defoe och Victor Anichebe kan bli den avgörande faktorn för att Sunderland ska överleva ytterligare en säsong i Premier League. Just Anichebe är ju en David Moyes-produkt vars genombrottsstyrka nu ger effekt, men före säsongen handlade det om en spelare som inte hade fått kontrakt med någon annan klubb. Det var just Moyes som tog upp Anichebe i Evertons a-lag en gång i tiden och få vet väl bättre hur man ska få ut det mesta av detta kraftpaket.

Hull befinner sig på ett sluttande plan där enstaka segrar kanske kan ge lite hopp från gång till gång, men det kommer sannolikt att sluta med nedflyttning.

Mål, Sunderland: Jermain Defoe, Victor Anichebe (2 mål)

Watford – Leicester 2-1

Redan efter 12 minuter stod det 2-0, en ledning Leicester knappade in med ett mål nästan direkt i den 15:e minuten. Men där tog det stopp. Watford ligger nu väl till för att vara ett lag som aspirerar på en Europaplats.

Leicester varierar prestationerna mellan lite högre och något lägre och verkar inte ha hela hjärtat i Premier League i år, snarare Champions League.

Mål, Watford: Etienne Capoue, Roberto Pereyra

Mål, Leicester: Riyad Mahrez

Tottenham – West Ham 3-2

Det verkar inte gå att vinna över Spurs. Trots ledning med 2-1 och bara någon minut kvar. Men, då kliver Harry Kane in i handlingen och stänker in 2-2. Dessutom tar West Ham en mycket onödig straff på övertid, vilken just nämnde Kane stänker in och på bara några minuter går Spurs från misslyckande till succé.

Tottenham är fortfarande obesegrade i Premier League, medan det ser alltmer dystert ut för West Ham United och Slaven Bilic.

Mål, Tottenham: Harry Winks, Harry Kane (2 mål, varav en straff)

Mål, West Ham: Michael Antonio, Manuel Lanzini

Söndag

Middlesbrough – Chelsea 0-1

Chelsea går från klarhet till klarhet. Diego Costa visade sin mästerlighet med att knoppa in det avgörande målet och en trepoängare mot för närvarande rätt formstarka Boro. En oerhört viktig vinst i kampen om ligatiteln.

Nu är det ingen tvekan om att Chelsea kommer att hålla hela vägen och vara med och slåss om ligatiteln.

Mål, Chelsea: Diego Costa