Sammanfattning av PL-veckan – Omgång 9

0
1388
Manchester City i matchen mot Southampton.

Så här sammanfattar vi omgång 9, som i mångt och mycket blev en serie av ”kryss” för de flesta av topplagen. Mest överraskande var kanske den totala krossen av Manchester United som Chelsea bjöd på – matchen kunde förstås gått åt det andra hållet om Zlatan bara hade….

Bournemouth – Tottenham 0-0

Bournemouth och Tottenham möttes i omgångens första match och det skulle sluta mållöst och således oavgjort. Hemmalaget, som saknade formstarke mittfältaren Junior Stanislas, skapade sitt farligaste läge i den femte minuten när Charlie Daniels sköt från nära håll – Hugo Lloris i Tottenham-målet kunde dock styra skottet i ribban.

Även Tottenham hade en boll som tog i virket när Erik Lamela avslutade efter framspelning av Delle Alli. Det var även bortalaget som hade de flesta av målchanserna och bollinnehavet, men matchen skulle alltså sluta mållös.

Arsenal – Middlesbrough 0-0

Arsenals manager Arsene Wenger hade nog hoppas på att få fira sin födelsedag på ett annat sätt, ett överlägset hemmalag som hade 75% av bollinnehavet kunde inte få hål på Middlesbrough. På tilläggstid petade Mesut Özil bollen i mål, men det skulle visa sig att Tysken var offside.

Arsenal bröt i och med detta resultat sin 5 matcher långa vinstsvit, men hänger ändå med i den absoluta toppen av tabellen, på lika många poäng som Manchester City och Liverpool.

Burnley – Everton 2-1

Scott Arfields häftiga volleyskott i den 90e minuten gav Burnley segern på hemmaplan mot Everton. Hemmalaget pressades dock tidigt av Everton som hade flera fina lägen, men Burnley tog ändå ledningen i matchen när Sam Vokes påpassligt petade in öppningsmålet.

I andra halvlek kunde Everton kvittera när Yannick Bolasie gjorde sitt första mål för klubben, ett fint skott som överlistade en annars storspelande Tom Heaton. Men det var alltså hemmalaget och deras vassa kontringar som skulle få det sista ordet när de avgjorde matchen i dess döende minuter.

Mål, Burnley: Sam Vokes, Scott Arfield

Mål, Everton: Yannick Bolasie

Hull – Stoke 0-2

Det var Xherdan Shaqiris kväll när Stoke gästade Hull på KC Stadium, den schweiziske mittfältaren stod för två riktigt vackra mål när bortalaget tog sin andra raka seger.

Shaqiri öppnade målskyttet på egen hand i den 26e matchminuten genom en välriktad kanon som landsmannen i Hull-målet, Eldin Jakupovic, omöjligt kunde stoppa. I inledningen av den andra halvleken skulle den lille trollkarlen slå till igen – denna gången med en mycket välplacerad frispark som fastställde slutresultatet till 0-2.

Hull rasar i tabellen efter denna förlust, som var lagets femte raka. Samtidigt som Stoke klättrar uppåt i tabellen efter att ha vänt på den negativa säsongsinledningen.

Mål, Stoke: Xherdan Shaqiri

Leicester – Crystal Palace 3-1

De regerande mästarna Leicester tog emot Crystal Palace på hemmaplan och det skulle bli en lyckad eftermiddag för ”The Foxes”. Bortalaget var hetast i matchinledningen och Christian Benteke nickade i ribban, men efter det tog Leicester över tillställningen. Ahmed Musa öppnade målskyttet med sitt första Premier League-mål, Okazaki satte tvåan och högerbacken Christian Fuchs stod för matchens snyggaste mål när han satte 3-0 med ett volleyskott.

Yohan Cabaye fick in ett tröstmål sent i matchen, men det hjälpte inte då Leicester kunde bärga sin första Premier League-vinst på närmare en månad.

Mål, Leicester: Ahmed Musa, Shinji Okazaki, Christian Fuchs

Swansea – Watford 0-0

Swansea och Watford stod för omgångens tredje mållösa tillställning när Swansea-managern Bob Bradley gjorde sin första hemmamatch i Premier League. En jämn match utspelade sig på Liberty Stadium under lördagen där både borta- och hemmalaget hade sina chanser.

Gylfi Sigurdsson träffade stolpen i matchens slutskede, men den sista chansen skulle Watfords Nordin Amrabat få när han sköt över från utkanten av straffområdet. Swansea har det fortsatt tungt och ligger för tillfället näst sist i tabellen, men laget bröt i varje fall sin förlustsvit i och med denna oavgjorda match.

West Ham – Sunderland 1-0

West Ham tog emot Sunderland hemma på Olympiastadion i London och matchen såg länge ut att sluta oavgjort – då klev Winston Ried fram och räddade hemmalaget i absolut sista stund. I den 94e minuten spelades en hörna till mittbacken som placerade in vinstmålet med matchens sista spark.

Ett tappert kämpande Sunderland, som hade sina chanser under matchens gång, kunde inte heller denna gång få med sig poäng. Laget har fortfarande inte vunnit någon match i år ligger absolut sist i tabellen.

Mål, West Ham: Winston Reid

Liverpool – West Bromwich 2-1

Liverpool tog emot West Bromwich på hemmaplan i lördagens sena match och Jürgen Klopps mannar var på sitt allra bästa humör – trots att siffrorna inte ser helt övertygande ut var hemmalaget dominanta och om inte Ben Foster i West Bromwich mål storspelat hade siffrorna varit större.

Trion Mané, Firmino och Coutinho hotade ständigt med sin spelskicklighet och i den 20e minuten kunde Mané överlista Ben Foster och sätta 1-0, bara 15 minuter senare kunde Coutinho vackert öka på till 2-0. Trots en sen reducering från Gareth McAuley kunde Liverpool hålla ifrån och vinna matchen.

Mål, Liverpool: Sadio Mané, Philippe Coutinho

Mål, West Bromwich: Gareth McAuley

Manchester City – Southampton 1-1

När Manchester City tog emot Southampton på hemmaplan var tanken från hemmalaget att de skulle hitta tillbaka till vinnarspåret igen – men istället fick de kämpa för att ens få med sig en poäng från matchen.

Nathan Redmond chockade Etihad när han utnyttjade ett missförstånd mellan Stones och Kompany i City-försvaret och enkelt kunde rulla in ledningsmålet för bortalaget. Dock skulle inbytte Kelechi Iheanacho rädda dagen för Manchester City då han i den andra halvleken fixade kvitteringsmålet, dock fick ligaledarna nöja sig med en poäng då matchen slutade 1-1.

Manchester City toppar dock fortfarande tabellen på målskillnad, då man står på samma poäng som Liverpool och Arsenal.

Mål, Manchester City: Kelechi Iheanacho

Mål, Southampton: Nathan Redmond

Chelsea – Manchester United 4-0

Chelsea avancerar till en fjärdeplats i tabellen efter en imponerande insats mot Manchester United i den förre managern Jose Mourinhos återkomst till Stamford Bridge. Hemmalaget fick den perfekta starten på matchen när Pedro gjorde 1-0 redan efter 30 sekunder. Zlatan Ibrahimovic hade sedan ett bra läge att kvittera, men nicken gick över ribban.

Istället skulle kvällen helt och hållet handla om Chelsea, som i den 20e minuten kunde utöka sin ledning till 2-0 efter att Gary Cahill tagit till vara på en hörna. Eden Hazard satte behärskat och vackert tredje målet för kvällen innan N’Golo Kante satte sitt första mål för klubben, som även fastställde slutresultatet till hela 4-0.

Resultatet tar alltså Chelsea upp till en fjärdeplats i tabellen, bara en poäng efter ligaledarna Manchester City. United har nu inte vunnit på tre matcher och parkerar på en sjundeplats i ligan.

Mål, Chelsea: Pedro, Gary Cahill, Eden Hazard, N’Golo Kanté