Courtois og Morata bommer på straffer, Arsenal vinner Community Shield

0
1238
Arsenal vs. Chelsea Community Shield

FA Cup-vinnere Arsenal slo Premier League-mestrene Chelsea, og vant Community Shield-matchen etter straffesparkkonkurranse. Det stod 1-1 etter full tid på Wembley, men Thibaut Courtois og Alvaro Morata bommet på sine straffer for Chelsea.

For første gang i engelsk fotball fulgte denne straffesparkkonkurransen den såkalte ABBA-modellen. Arsenal, som vant 4-1, kom seirende ut, og har nå vunnet ni kamper på rad på Wembley – to av disse på straffespark.

ABBA-systemet er basert på formatet som brukes i tennis. Lagene skyter én straffe hver først, men veksler så på å skyte to hver etter det. Chelseas keeper Courtois tok den andre straffen for å utligne, men skjøt over. Morata plasserte ballen på utsiden av målstolpen.

Dette ga Arsenal initiativet, og Alex Oxlade-Chamberlain scoret før Olivier Giroud satte den avgjørende straffen i nettet.

Dermed kunne Arsenal feire mens Chelsea måtte stå og se på, akkurat som de gjorde i mai da The Gunners slo dem i FA Cup-finalen – men det hadde vært jevnt mellom de to lagene de første 90 minuttene.

Et mål av Victor Moses tidlig i andre omgang ga Chelsea ledelsen, men Sead Kolasinac utlignet med et heading åtte minutter før full tid. Begge målene kom som resultatet av forsvarstabber.

Arsenals mål kom like etter at Pedro hadde blitt utvist etter å ha taklet Mohamed Elneny stygt bakfra – et mål som Arsenal kanskje fortjente etter at Alexandre Lacazette traff stolpen i første omgang.

Lacazette, Arsenals dyreste spiller noensinne, var den eneste nye spilleren for begge lag som startet kampen. Men det var kanskje større oppmerksomhet rundt hvem som ikke spilte.

Arsenals Alexis Sanchez var kun tilstede som tilskuer – og det samme var Chelseas Eden Hazard. Og Diego Costa, som i tre sesonger har vært litt av en Arsenal-dødare, er fremdeles i eksil.

Contes forandring av spillestil til en 3-4-3 formasjon etter at Chelsea tapte mot Arsenal i Premier League i september i fjor, var starten på 13 kamper uten tap for ligamestrene – men i denne kampen ble Chelseas forsvar strukket til bristepunktet av Arsenals angrepsformasjon.

Alex Iwobis direkte spillestil tvang stadig Courtois til å være oppmerksom. Danny Welbeck spilte effektivt vegg med Lacazette – noe som førte til nyervervelsens skudd i stolpen og ut.

Per Mertesacker måtte gå av banen i det 30. minutt, etter en hodeskade påført av Gary Cahills arm i Arsenal-boksen. Inn kom en annen av sommerens nyervervelser, i form av Kolasinac.

Chelseas første store sjanse kom på et kontra-angrep da Pedro, iført ansiktsbeskyttelse etter skaden han ble påført i en treningskamp mellom de to lagene i Beijing i forrige måned, greide å strekke Arsenals forsvar. Men Pedros skudd skapte ikke problemer for Peter Cech.

Willian fikk et gult kort for simulering i Arsenal-boksen sent i første omgang, og kampen fortsatte å være jevnspilt.

Chelsea tok ledelsen like etter starten på andre omgang. Granit Xhaka klarte ikke å klarere Cesc Fabregas corner, og Cahill fikk ballen på kanten av sekstenmeteren.

Cahill headet ballen inn foran mål, der Moses kom til. Moses dempet ballen med  brystet, og plasserte den deretter over målstreken.

Det var et elegant mål, og han feiret ved å nærmest ”felle” seg selv – et lite stikk til episoden da han ble utvist i FA Cup-finalen, noe som gjør at kan ikke kan spille i lørdagens serieåpning mot Burnley.

Courtois måtte gjøre sitt beste kort etter da Eleny fikk til et godt skudd fra høyresiden. Dette var en periode da Arsenal presset hardt for en utligning.

Deretter prøvde Granit Xhaka seg med et skudd fra langt hold, og Courtois måtte strekke seg alt han kunne for å parere skuddet.

Pedro ble utvist etter å ha felt Elneny, og Arsenal scoret fra det resulterende frisparket. En umarkert Kolasinac headet inn ballen fra Xhaka.

Morata sløste bort en målsjanse helt mot slutten av ordinær tid – men kampen gikk altså til straffespark, og Arsenal kunne til slutt fortsette sin seiersrekke på Wembley.